Kislány a pokolban holokauszt monodráma 2023

Tizenötezer gyermek közül alig százan élték túl, egy voltam közülük.”

Írta: Sárdi Mária
Kislány: Gunyecz Anna
Grafika: Pásztor Attila
Videó: Kárer László.
Zene: Secret Garden
Kulturális és média menedzser: Rosenfeld Dániel Imre
dramaturg-rendező: Kriszt László

-
Következő előadások:
Magyarországi Holokauszt Emlékére megtartott előadások.

-
Könyvbemutatóval egybekötött előadás.
Időpont: 2023. Április 17-én. 18 óra.
Helyszín: ZSILIP
Cím: 1137 Budapest, Újpesti rakpart 1.
(A részvétel regisztrációhoz kötött. rendezveny@zsido.com)
-
Időpont: 2023. Április 21-én. 16 óra.
Helyszín: Baptista Teológiai Akadémia
Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 31.

További részleteket később tesszük közzé!


E-mail: kazanistvankamaraszinhaz@gmail.com

Az előadás iránti óriási érdeklődésre tekintettel, a kamaraszínház vezetősége úgy döntött, hogy eleget teszünk  országos megkereséseknek, felkéréseknek. Megkeresésüket a fenti e-mail címen várjuk!

Ismertető:
“Kora délután volt, amikor megérkeztünk. A láger kapujában akkor zenekar játszott, csupa csíkos ruhás nő. Gyerek fejjel úgy gondoltam ahol zenével fogadnak, az nem is lehet olyan rossz. Rosszul gondoltam”
Második világháború, Magyarország, Budapest. A zsidókat gettóba zárják vagy Németországba hurcolják.

Érdekesség:
Az élet úgy adta hogy Sárdi Mária és Kertész Imre gyerekként, együtt voltak a Bergen Belseni koncentrációs táborba. Majd 50 évvel később a “Kislány a pokolban” című napló 2002-ben, szintén együtt volt a Nobel díjra jelölt Kertész Imre “Sorstalanság” című könyvével.


Rendezői gondolatok:
Ritkán adatik meg, hogy egy monodráma, pláne egy holokauszt monodráma 15 évig legyen színpadon, egy kicsi kamaraszínház repertoárján. A másfél évtized alatt sok kolléga, külső segítő munkája, kitartása kellett ahhoz, hogy színpadon maradhasson  a megtörtént eseményekből készült színpadi adaptáció. A holokauszt monodráma mondanivalója nagyon tiszta és világos volt: egy 15 éves kislány, vészkorszak alatti szenvedésein keresztül elmondani, megmutatni a 600 ezer Magyar és a 6 millió zsidó ember, elhurcolását, jogaiktól megfosztását, kínzását, megölését. Mindez mementóként álljon itt előttünk, s okuljon belőle az emberiség! 

A Kislány a pokolban holokauszt monodráma premierje 2006 őszén volt a Fészek Művészklub kupolatermében. Budai Tünde színésznő volt az első szereposztás, aki közel 7 évig alakította, magas művészi színvonallal, őt követte Szabó Eszter színésznő aki kimagasló szakmaisággal alakította a főszerepet, majd Dombrádi Alina színésznő vette át a szerepet és emlékezetes alakításának tapsolhatott a közönség, legvégül Gunyecz Anna színésznő vitte tovább a szerepet, hitelesen, méltó módon képviselve a monodráma művészi nívóját, mondanivalóját. Az elmúlt 16 év alatt több mint harmincnégy ezren látták az előadást. A monodráma dramaturg-rendezőjeként, megköszönöm mind a négy szereposztásnak a kiváló szakmai és emberi hozzáállást, azt gondolom nélkülük nem lett volna ilyen sikeres, ez a “felemelő” monodráma! Megtiszteltetés volt velük dolgozni! Köszönet!!!!!!!!!!!  /Kriszt László rendező/

Előadások helyszínei.
Fészek Művészklub, Mezőtúr, Rétság, Debrecen, Sopron, Berekfürdő, Gyöngyös, Dohány utcai Zsinagóga, Kálvin téri Református templom, Pestszentlőrinci Református Missziós ház, Spinoza Ház, Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsésztudományi és Hittudományi Kar díszterem, Scheiber Sándor Gimnázium, Miskolci Lévay József Református Gimnázium, Bénye-Jókai Klub, Monori Vigadó, Kápolnásnyék, Enese, Budai Középiskola, Ferencvárosi Művelődési Központ és Színház, Goldmark terem, Sola Scriptura Teológiai Főiskola, Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely, Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem, Aszódi Baptista Gyülekezet, Baptista Teológiai Akadémia, ZSILIP.
-
Szereposztások:
Budai Tünde színésznő.
Szabó Eszter színésznő.
Dombrádi Alina színésznő.
Gunyecz Anna színésznő.

Alkotók:
Sárdi Mária író.
Pásztor Attila grafika.
Kárer László videó-vágás.
Telegdy István fotó.
Galambos Zoltán fény.
Secret Garden zene.
Rosenfeld Dániel Imre művészeti menedzser.
Kriszt László dramaturg-rendező.


Jubileumi – Díszelőadás 2023-ban.
Tekintettel az előadás 16 éves jubileumára, a kamaraszínház vezetősége úgy döntött, hogy 2023 tavaszán, méltó módon teszi emlékezetessé a Jubileumi – Díszélőadást. Ebből az alkalomból mind a négy szereposztás /Budai Tünde, Szabó Eszter, Dombrádi Alina, Gunyecz Anna/ színpadra lép, valamint jelenlétével megtiszteli az előadást a mű szerzője Sárdi Mária.


2019 Nemzetközi Holokauszt Nap “Kislány a pokolban” előadás (Nyíregyházi híradó)

Goldmark terem előadás összefoglalója:

PIRKADAT: Interjú beszélgetés  (HETI tv)

TV2 beharangozó a Kislány a pokolban holokauszt monodráma
Goldmark Termi előadásnak

Kapcsolat: kazanistvankamaraszinhaz@gmail.com
-

Archív: 2010 Dohány utcai Zsinagóga (Budai Tünde)Kazan_Istvan_Kamaraszinhaz_Kislany_a_pokolban_eloadas_2007-2017-

Partnereink:
NKA, EMIH, Gershwin Produkciós Iroda, Esti Hírlap, Maxline Média, MAZSISZEM,
Komplex Művészeti Akadémia, mixonline.hu, tollal.hu, fenomena.hu