Ady maraton 2010-2012

Halálos ölelés, Isteni versek,-Isteni mozdulatok, Ady maraton címmel 2010-2012 közt egy rendhagyó Ady vers programsorozat volt látható a Fészek Művészklubban.

Ady maraton

Közreműködtek:
Fantoly Nikolett, Imre István,  Rékai Nándor, Kárpáti Tibor, Veress Előd,

Rendező-koreográfus:  Kriszt László

Ismertető:
HALÁLOS ÖLELÉS
Ady szerelmes versei csendülnek fel. A szerelem amely egész életét átszőtte,
s mely a halálba vitte, mégis izzó lángként lobogott benne mindhalálig.
A hallható versek mellett, ( mely már szinte zenének hat ), táncban is láthatók,
érdekes párhuzamot képezve auditi-vitás és vizualitás közt.
Adynak két dolog sikerült az életében. A halál és a halhatatlanság.

PATRIÓTA VERSEK
Ady a magyarságát mindig a legfontosabb értéknek tartotta, és nem adta fel.
Legfeljebb másként értelmezte, mint az átlag. A Góg és Magóg fia vagyok én … kezdetű versben szembeállítja Vereckét és Pusztaszert, a magyar történelem két jelképét: a honfoglalást és az államalapítást. Ő nem a Pusztaszernél megalapított feudális államot élteti,hanem a Vereckénél bejött ősi magyarságot. Saját magát is ide sorolja, az eredeti, tiszta forráshoz. Ady nem a bajok elfedésével, a problémák letagadásával volt hazafi, hanem nyílt és bátor szavakkal leleplezte a hibákat, gondokat.
Ady hazafias, más szóval patrióta versei hallhatók.

ISTENES VERSEK – ISTENI MOZDULATOK
Az istenes Ady: a legmélyebb Isten-találkozás költő-zsenije. Átéli: az emberi akarat csődjét, a tehetetlenség életformáló erejét és a kegyelem csodáját. Ekkora életcsőd, ilyen bénító tehetetlenség és ilyen egyetlenszerű lélekcsoda csak a kozmosz legnagyobb lírai költőjének osztályrésze lehetett.

Istenes versek – Isteni mozdulatok
Író: Ady Endre
Színész: Veress Előd
Táncos: Fantoly Nikolett
Rendező-koreográfus: Kriszt László

Ismertető:
A Halálos ölelés című előadás után jön a folytatás, amelyben Ady Istenes versei hangzanak el, szintén tánccal összekötve. Egy kiváló színész és egy tehetséges táncosnő megkísérli a legnagyobb emberi kérdéseket bemutatni. Látható és láthatatlan, test és lélek, sötétség és világosság. Az első bemutató sikere mentén viszi tovább a fonalat Kriszt László rendező-koreográfus. Ady Istenes verseit hallhatja a közönség, a vizuálisan megjelenített tánccal pedig az elmúlás örök kérdései és válaszai jelennek meg a színpadon.

Halálos Ölelés
Versek szóban és mozdulatban.
Író: Ady Endre
Színész: Veress Előd
Táncos: Fantoly Nikolett
Rendező-koreográfus: Kriszt László

Ismertető:
Ady Endre költő zseniként,megírta az emberi szerelmet, magányt, elhagyatottságot és kiszolgáltatottságot. Mindent ami az embert végig kíséri életében. Erre csak Shakespeare volt képes. A verseiből készült összeállítás,kuriózumként hat a színpadon, ráadásul egy fiatal tehetséges Táncművészeti Főiskolai hallgató közreműködésével ezek a versek táncban, mozdulatokban is megjelennek a színpadon. Az egyedinek ígérkező előadás nagy kihívás színművésznek, táncművésznek és a rendező-koreográfusnak
egyaránt.