Celebek, kíméljenek!

Celebek, kíméljenek!

Sokszor, de nem elégszer adtunk annak hangot annak, hogy a “celeb” jelenség, olyan társadalomtorzító hatást gyakorol, mely ellen, fel kell emelnünk a szavunkat! A mindenféle teljesítmény nélküli, s ezzel negatív élet értékszemléletet, példaképül állító (főleg) kereskedelmi csatornák, és bulvár social médiák, olyan mennyiségben ontják felénk a “kulturális szemetet” hogy az embernek már-már hányingere van. Ők lennének a példaképek? Erre neveljük a gyerekeinket? Ezt fogjuk magunk után hagyni? Ez lenne a 21. század?
Természetesen, miközben tudjuk a válaszokat azok, akik kitalálják, létrehozzák, gyártják, s benne közreműködnek,  nemhogy jól, hanem nagyon jól élnek, sokkal jobban, mint a dolgozó, tanuló, az értéket teremtő állampolgár, nem beszélve az átlagot meghaladó tudásúakról. A kihasználás esszenciája, hogy a mindenkori néző szeret azonosulni a mindenkori színház, film és a social médiák által közvetített művészekkel. E mentén jött létre az a megalázó fordulat, amely az elmúlt kb. 30 évet jellemezte, amikor is, a példaképek helyett, a formális semmivel való azonosulást, a pillanatélmény dőre érzését, a „mi is vagyunk olyan jók” illúzióját nyújtotta a közönségnek. Maga  a celeb jelenség, ettől az értékválasztás lehetőségétől fosztotta meg a mindenkori nézőt. Nem azokat, akik átlátták ezt az érték nélkülöző tendenciát, vagy éppen, műveltségük, kulturáltságuk okán lepattant róluk, hanem azokat akik (véleményünk szerint) többre lennének érdemesek, legalább is, a választás lehetőségének tekintetében mindenféleképpen. A celeb jelenség, nem maradt a Reality Showk világában, (ez csak a kezdet volt) hanem mára (nagy-részben) elfoglalta, a zenei, a színházi, a televíziós, és lassan a film területeinek, jelentős részét. Mára, a bulvár élményből élők, olyan hatalommal bírnak, (egész média piacok épülnek rá) hogy ha nem vagy középszerű, ha nem tartozol a celebek táborába, ha a tudásról vagy szakmáról akarsz beszélni, azt megmutatni, akkor már nem is vagy érdekes számukra! Nekik mindössze a magánszféra kiteregetése, a minél pikánsabb vagy (ál) történetek gyártása, vagyis a mindenkori (művészi) értékekről való figyelemelterelés a cél, hiszen az értékekért, tanulni, dolgozni kell. Tehát, létrejött egy olyan informális, hírhajhász létforma, ezzel együtt negatív média függőségi viszonyt, amely egész nemzedékek (negatív) meghatározójává vált. Mára a fiatalok többsége (tisztelet a kivételnek) mindent akarnak úgy, hogy közben nem akarnak érte semmit tenni. Nem tanulnak meg tanulni, nem tanulnak meg tenni a céljaikért, nincsenek példaképeik, mert hiszen hogy is lehetnek XY celeb a tehetségtelenségével, tudatlanságával, ostobaságával a példakép? Ki szeretné ha (mondjuk) egy OKJ-s végzettségű fogorvos fúrná a fogát vagy egy OKJ-s végzettségű orvosasszisztens kezelné? Ugye hogy senki? A kultúrában pedig sajnos így áll a helyzet, legalább is, nálunk Magyarországon, mindenféleképpen. Hasonlóan a „kocsmaturizmus” agyament ötletéhez, akik (kitalálták) létrehozták, pedig csak egy kulturális, no-go zónát valósítottak meg.

Ugyan is, a művészet egyik feladata az, hogy különbséget tegyen a jó és rossz, a helyes és helytelen, az értékes és értéktelen közt, ellentétben a celebek által sugallt, „ne tegyél semmit, látod nekünk is megy” közt. Az meg különösen felháborító, hogy ebből az értéktelenségből, még erényt is próbálnak csinálni, amikor az ország nem kevés helyén, probléma a mindennapos megélhetés, akkor ők, tüntetve a gazdagságukkal hivalkodnak, idiótaságok tömegét zúdítják a nézőre, s negatív példákat, személyeket (saját magukat) állítván pozitív példaképpé.
Minap, egy 21 éve futó kereskedelmi tévé sorozat főszereplője vált ki a sorozatból, mivel a továbbiakban nem kíván részt venni a minőség-nélküli, megtévesztő takonygyártásban. Még jó hogy 21 év után eszébe jutott! De a többi celebnek sajnos ez, eszébe se fog jutni, s miért is jutna, hiszen nagyon jól meg vannak fizetve. A nézettségi számok mindenekfelett! Minőség, minek? Értékek, ugyan már? A nézőknek, jó lesz ez is, hiszen a számok minket igazolnak! Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el a kereskedelmi tévék és a bulvár social médiák stáb ülésein. (tisztelet a kivételnek) Pedig a selejt-gyártásban (jól megfizetett) résztvevőkkel szemben, a választás lehetősége mindig nálunk van! Amikor megszüntették az igazából követésre méltó példaképeket, hősöket, sztárokat, akkor azt tették elénk, hogy mindenfajta tudás nélkül, te is lehetsz olyan értéktelen, minőség-nélküli, senkiházi, középszerű, hovatovább tehetségtelen (celeb), mint akiket láthatsz, akiket elétek tettünk. És innen kezdve lettünk mélységesen alábecsülve.

A 90-es évek előtt, kivágták a hang nélküli énekeseket, a táncolni nem tudó táncosokat, a tehetségtelen ripacsokat, jó esetben elzavarták iskolába. Ma viszont hang nélkül énekelnek, rángatóznak tánc helyett, és a hangos ripacskodás a trendi a színházban. Az is igaz, hogy mindenki a maga által képviselt értékeket keresi és az is igaz hogy a jelenség olyan, mint a vírus, nem lehet, teljesen megszüntetni. De azt ne felejtsük, hogy a celeb jelenség fenntartásával, csupán számadatokká, eszközzé váltunk, és nem a jó, nem az értékkel bíró eszközévé.

Nem hiszünk az értékek devalvációjában, sőt ellenkezőleg, hiszen minden generáció egyik törekvésének kell lennie, (így természetes) hogy elérje sőt, meghaladja az előtte lévő korosztályokat, nem pedig hogy alul múlja. Ahogy nem fogadjuk el, a selejt, egészségtelen ételeket, ugyan úgy nem fogadjuk el, a kulturális selejtet sem. Azokat meg végképp megvetjük és elutasítjuk, akik lenézve és kihasználva a nézők többségét, magukat jól tartva, kulturális mocsokkal árasztják el a mindenkori művészeti ágakat, területeket.

celeb 1
Kép: bien.hu


Kriszt László rendező-koreográfus.
Gajdos József rendező-koreográfus.
Neumark Zoltán zongoraművész-énektanár.
Vég András színész.
Major Tamás rendező-színművész.

Kapcsolat:
celebekkimeljenek@gmail.com