A FÉLELEM című dráma

Albert Camus A PESTIS című művét átdolgozta és színpadra alkalmazta Kriszt László.Fény-hang:
Grafika: Kárer László.
Díszlet:
Jelmez:
Zene: L-Fly Music Crew
Online: Vég András.
Rendezőasszisztens:
dramaturg-rendező: Kriszt László
Producer:

a felelem

Rendezői gondolatok:
A mindenkori járvány félelmet szül az emberben. Félelem a betegségtől, a szenvedéstől, az éhezéstől, a szerettek elvesztésétől, a létbizonytalanságtól, magától a jövőtől. A félelem ugyan akkor minden emberből kihozza a legrejtettebb személyiségjegyeket, legyen az rossz vagy jó.
Az előadás létrehozásának a célkitűzése az, hogy a Pestis regény színpadi változatát, (ami kiváló irodalmi alkotás) újragondoljuk, aktualizáljuk, amelyen keresztül mélyebben kibomlanak, előtérbe kerülnek a jellemek, s az azokat megszemélyesítő karakterek.
A jellemek megformálása, ugyan akkor nagyszerű színészi lehetőség, de egyben kihívás is, a leendő kollégák számára. Ez az újszerű előadás ugyan akkor, nagyban fog attól függni, hogy milyen egyedi, kreatív díszlet. jelmez, fény és hangtechnika tud az előadás mellett paralel megvalósulni.
-

Előszó a darabhoz:
Albert Camus A pestis című műve napjainkban vált igazán aktuálissá, akkor, amikor a 2020-as koronavírus járvány világeseménnyé vált. Olyan világjárvánnyal találta magát szemben a világ összes országa, amely sem egyént sem nemzetet nem kímélt. Mind ez akkor érte el a világot, amikor a globalizmus, háborúk, természetrombolás, vallási összetűzések, a szegénység, együttesen volt jelen a társadalmak 21, századi történelmében. Az járvány kitörése előtt a fejlett világ eljutott odáig, hogy a közösségi kapcsolatai devalválódtak, a pénz mindenhatósága elsődlegessé vált, az egyéni önzés felülírt minden erkölcsi normát, az értékeket felváltotta az értéktelenség kultusza. Mindezekre jött a koronavírus járvány, talán, mint egy figyelmeztető jelként, hogy nagyon sok mindenen kell változtatnia az emberiségnek ahhoz, hogy megérhesse a következő 22. századot. Előadásunk dramaturgiája alapul vette Albert Camus-nak ezt a méltán híres regényét, némely helyen, (s ez nem kevés), megváltoztatva, aktuálissal megtöltve, de ugyan akkor nem kisebbítve a Camus alapvető írói szándékát. A félelem, amit mindenki átélt-átél a világjárvány alatt, ki így, ki úgy, gondolkodásra kell hogy ösztökéljen egyéneket és nemzeteket egyaránt. Mit akar az emberiség?  A döntés, a mi kezünkben van.

Tartalom:
A helyszín egy Algériai város, amely a történet szempontjából szinte lényegtelen, mert lehetne bármelyik város a világban. Ebbe a szürke monotóniába tör be a járvány. A pestis, felborítja a hétköznapok megszokott rendjét. Mire felfogják, hogy mivel állnak szembe, már késő. A járvány tragédiák sorát indítja el, s halál követ, halált. A félelem eluralkodik minden városlakon. A helyi vezetés csak követi az eseményeket, előjönnek az ügyeskedők, megszólalnak megmondók, de megjelennek azok az emberek is, akik megpróbálkoznak a lehetetlennel, menteni az embereket. Egy város, egy járvány, a felszínre jövő félelem, amely egyesekből megvetendőt, másokból követendő hőst teremt.


Kapcsolat:
mindenkiszinhaza@gmail.com


Partnerek:
Előadó Művészeti Akadémia Bt. Gershwin Produkciós Iroda,
Kazán István Kamaraszínház, Mindenki Színháza, Minden Ami Színház,
fenomena. hu  az igenyesbulvar.hu és a www.mooncraft.hu kulturális portálok.