Jövőre megalakul az “Európa Balett 27″ Interjú!

Magyar alkotók tettek javaslatot az „Európa Balett 26” megalakítására! A pályázat már kint van, várják az eredményt

Angolul „Europe Ballet 27” néven tettek javaslatot, magyar táncrendezők és koreográfusok az Európai Unió legmagasabb szinten lévő kulturális vezetőinek, egy eddig egyedülálló összeurópai kulturális projekt megvalósítására. Olvasóink előtt nem ismeretlen Kriszt László rendező-koreográfus, aki szívesen állt rendelkezésünkre a hír kapcsán.
- Mit lehet tudni, erről az új Európai Balett létrehozásáról?
Egy régóta meglévő ötletünkről van szó, amelyet nemrég adtunk be, egy Európai Uniós pályázatra, így most már nyugodtan lehet róla beszélni a nyilvánosság előtt is.
- Miért nem lehetett idáig beszélni róla?
Azért, mert az elmúlt években nagyon sokfelé próbálkoztunk ezzel az ötlettel, de sehol sem voltak rá kíváncsiak, így abban maradtunk kreatív kollégáimmal, hogy csak miután befogadták egy nagy nemzetközi Európai Uniós pályázaton, akkor lépünk ki a nyilvánosság elé, és ennek most jött el az ideje.
- Nemrég írtunk a „Magyarország jó hírnevét elősegítő kulturális programsorozatról” amely többek közt, szintén az ön nevéhez kapcsolódik, ez is benne volt?
Benne volt, de nem ezen a néven, s főleg nem ennyire részletesen kifejtve, mint ahogy most itt, önnek kifejtem.
- Kíváncsian várjuk!
Nos a lényege hogy, „Europe Ballet 27” néven megalakítanánk Európa első közös, nagy, balett társulatát, amelybe részt vesz a 27 tagország, (most Angliát kihagytuk, a Brexit miatt) 1-2 táncossal, valamint az öt, társulásra váró tagjelölt ország is képviselteti magát. Az „Europe Ballet 27” két évig marad együtt, az első év, első felében összeszoktató modern és klasszikus balett tréninget, valamint koreográfiai stílusgyakorlatokat tanulnának. Az első év második felében elkészülne az első közös nagy modern balett, a mi esetünkbe a George Gershwin életét feldolgozó „Gershwin Story”, két részes modern balett, amelyet magyar alkotók készítenék el, s amely balettnek a díszlet-jelmez megvalósítását is magyar alkotók kapnák. A második évben egy, 1 éves Európai Uniós turnén venne részt a „Europe Ballet 27”, és minden Európai Uniós fővárosban bemutatkozna Európa első közös balett együttese.
- Ez bizony óriási lehetőség lenne a magyar kultúrának, táncművészetnek!
Igen, ez kétségtelen. De ez a projekt nagy kihívás a mi részünkről is, hiszen a magyar koreográfusoknak nemzetközi szinten kell alkotni (teljesíteni), és ennek a nemzetközi táncos csapatnak az együtt tartásában, a feltételek biztosításában is kiválót kell nyújtania.
- Hát ez, egy igazán nagy volumenű projekt!
Igen ez kétségtelen, de hogy fokozzam. A harmadik évben, átvenné a „Europe Ballet 27” irányítását egy másik tagország legkiválóbb rendezői, koreográfusai, díszlet és jelmeztervezői. Tehát a „Europe Ballet 27”-ben, új táncosokat küldenének a tagországok, minden harmadik évben, és ezzel együtt, új, másik tagország tudná megvalósítani saját kreatív táncprojektét, amit a következő második évben szintén Európai turné keretén belül láthatná az Európai nagyközönség.
- És ez a projekt nem kellett senkinek idehaza?
Sajnos nem kellett senkinek, vagy egyszerűen nem tudott eljutni a megfelelő (döntéshozó) szintre, ez is elképzelhető. Pedig mind táncosokban, mind alkotókban, ott lenne a helyünk a világ élmezőnyében.
- Akkor ez már nem is magyar, hanem Európai projekt?
Nem, ebben téved. Attól hogy mindenhol elküldtek, nem foglalkoztak velünk idehaza, éppen fordítva. Pályázatunkba ragaszkodtunk, ahhoz hogy az első két évet, magyar alkotók közreműködésével, mint /rendezés, koreográfia, jelmez-díszlet, fény tervek, stb/ maga az első projekt év, itt valósuljon meg Magyarországon, itt készülnének a koreográfiák, az egész estét betöltő táncelőadás és hát maga az ötlet is magyar alkotóktól származik. A pályázatba bele is írtuk, „mi szeretnénk magyarok maradni, de Európai magyarok”. Meggyőződésünk, hogy ha jobban odafigyel egymásra az Európai Unió vezetése és a Magyar Kormány, akkor abból nagyszerű eredmények születhetnek, ez a „Europe Ballet 27” is erre lehet jó példa.
- Miből lehet egy ilyen óriás projektet finanszírozni?
Részben a tagországok adnák össze a közös projekt pénzügyi alapját, részben pedig az Európai Unió kulturális alapjából, nem kevésbé a nagy Európai cégek. Hiszen ne felejtsük el, egy, 1 éves, egész Európát átfogó turnéról beszélünk /a második évtől/, nem beszélve arról, hogy ha ez a magyar ötlet, „Gershwin Story” két részes modern balett, megjárja Európa fővárosait, akkor el tud jutni az Egyesült Államokba is. Na akkor a határ, a csillagos ég! Tehát ez egy egyedi, új ötlet, amire oda fognak figyelni a világba és a magyar táncművészetnek pont erre van szüksége.
- Hogyan lehet majd ennyi ország táncosát összefogni?
A balett formanyelve Francia, a modern-táncé az Angol, tehát ez nem probléma. Ami pedig a sokszínűséget illeti, pont ez a lényeg, hiszen a 27 tagállam táncosai hozni fogják saját nemzeti tradícióikat, s ez hihetetlen nagy művészi erővel fog bírni. Mert pont ez jelképezi /s ez az egyik lényege a projektünknek/ Európa sokszínűségét, s művészeti erejét.
- Hát ez tényleg lélegzetelállító lenne!
Nem is annyira, higgye el. Amiben mi magyarok jók voltunk és vagyunk az a kreativitásunk. Ebben mindig is jók voltunk, ha pedig a Magyar Kormány felfigyel erre és megteremti a Magyarországi feltételeit ennek a nemzetközi kreatív ötleteknek, akkor sokkal eredményesebb lesz, az ország marketingje, habár most is egész jó. Mert azért valljuk be, kevés dolgot lehet Amerikába exportálni innen Magyarországról, főleg amerikai kultúrát, de mint látja, ez sem lehetetlen!
- Megemlítene az alkotók közül párat, ismertek, tapasztaltak, fiatalok, kik ők?
Nem, most még azért nem kívánok senkit megemlíteni, mert többségükben táncegyütteseknél dolgoznak, s csak akkor vállalják a nyilvánosság előtt az ebben a projektben való részvételüket, ha teljesen biztos lesz.
- Rendben, értem, akkor most hogyan tovább?
Várunk, és ahogy partnerségre jutottunk az Európai Uniós kulturális vezetéssel, egy nagy sajtótájékoztatón, beszámolunk a részletekről, s mindenről, ami ehhez a nagy Európai projekthez tartozik, hiszen ez, egész Magyarország sikere lehet.
- Köszönöm az interjút!
(Az interjú megjelent a Lokál és a Fenomena újságokban)

Kapcsolat: gershwinbalett@gmail.com

Európa Belett cikk Lokál magazin JPG 2019-
ballet5-
Kapcsolat:
komplexdancestudio@gmail.com