Kislány a pokolban holokauszt monodráma 2024

Tizenötezer gyermek közül alig százan élték túl, egy voltam közülük.”

Kazán István Kamaraszínház
Kislány a pokolban holokauszt monodráma
Írta: Sárdi Mária
Kislány: Gunyecz Anna
Grafika: Pásztor Attila
Videó-vágás: Kárer László
Zene: Secret Garden
Kulturális menedzser: Rosenfeld Dániel Imre
dramaturg-rendező: Kriszt László

“Holokauszt 80″ emlékév.
Kazán István Kamaraszínház vendégjátéka.
Helyszín: Nemzeti Színház/Kaszás Attila Terem
Időpont: 2024. Május. 16-án. 18 órai kezdéssel.
Alap jegyár: 3000 Ft.
Kedvezményes színházjegy 1500 Ft. középiskolásoknak, főiskolásoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak. Ha kedvezményes jegyet szeretnél, írjál ide! jegypenztar@nemzetiszinhaz.hu

Műsor:
– Köszöntő. /Nemzeti Színház képviselője/.
– Kél molé /gyászima/. Rosenfeld Dániel Imre főkántor.
– Előadás. “Kislány a pokolban” monodráma.

Ismertető:
“Kora délután volt, amikor megérkeztünk. A láger kapujában akkor zenekar játszott, csupa csíkos ruhás nő. Gyerek fejjel úgy gondoltam ahol zenével fogadnak, az nem is lehet olyan rossz. Rosszul gondoltam” Második világháború, Magyarország, Budapest, a zsidókat gettóba zárják vagy Németországba hurcolják.

Rendezői gondolatok.
Ritkán adatik meg, hogy egy monodráma, pláne egy holokauszt monodráma 17 évig legyen színpadon, egy kicsi kamaraszínház repertoárján. A másfél évtized alatt sok kolléga, külső segítő munkája, kitartása kellett ahhoz, hogy színpadon maradhasson  a megtörtént eseményekből készült színpadi adaptáció amelyet több mint 50 ezren láttak élőben.
A holokauszt monodráma mondanivalója nagyon tiszta és világos volt: egy 15 éves kislány, vészkorszak alatti szenvedésein keresztül elmondani, megmutatni a 600 ezer Magyar és a 6 millió zsidó ember, elhurcolását, jogaiktól megfosztását, kínzását, megölését. Mindez mementóként álljon itt előttünk, s okuljon belőle az emberiség!

A monodráma története:
A Kislány a pokolban holokauszt monodráma premierje 2006 őszén volt a Fészek Művészklub kupolatermében. Budai Tünde színésznő volt az első szereposztás, aki közel 7 évig alakította, magas művészi színvonallal, őt követte Szabó Eszter színésznő aki kimagasló szakmaisággal alakította a főszerepet, majd Dombrádi Alina színésznő vette át a szerepet és emlékezetes alakításának tapsolhatott a közönség, legvégül Gunyecz Anna színésznő vitte tovább a szerepet, hitelesen, méltó módon képviselve a monodráma művészi nívóját, mondanivalóját. Az elmúlt 16 év alatt több mint harmincnégy ezren látták az előadást. A monodráma dramaturg-rendezőjeként, megköszönöm mind a négy szereposztásnak a kiváló szakmai és emberi hozzáállást, azt gondolom nélkülük, nem lett volna ilyen sikeres, ez a “felemelő” monodráma! Megtiszteltetés volt velük dolgozni!

Érdekesség:
Az élet úgy hozta, hogy Sárdi Mária és Kertész Imre gyerekként, együtt voltak a Bergen Belseni koncentrációs táborba. Majd 50 évvel később a “Kislány a pokolban” című napló 2002-ben, szintén együtt volt a Nobel díjra jelölt Kertész Imre “Sorstalanság” című könyvével.

-
Kislány a pokolban Nemzeti Színház Plakát Esti Hirlap 2024

Előadások helyszínei.
Fészek Művészklub. Mezőtúr. Rétság. Debrecen. Sopron. Berekfürdő. Gyöngyös. Dohány utcai Zsinagóga. Kálvin téri Református templom. Pestszentlőrinci Református Missziós ház. Spinoza Ház. Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsésztudományi és Hittudományi Kar díszterem. Scheiber Sándor Gimnázium. Miskolci Lévay József Református Gimnázium. Bénye-Jókai Klub. Monori Vigadó. Kápolnásnyék. Enese. Budai Középiskola. Ferencvárosi Művelődési Központ és Színház. Goldmark Terem. Sola Scriptura Teológiai Főiskola. Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely. Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem. Aszódi Baptista Gyülekezet. Baptista Teológiai Akadémia. ZSILIP. Thália Tanoda.

Szereposztások:
Budai Tünde színésznő.
Szabó Eszter színésznő.
Dombrádi Alina színésznő.
Gunyecz Anna színésznő.

Alkotók – további közreműködők:
Sárdi Mária író.
Pásztor Attila grafika.
Kárer László videó-vágás.
Telegdy István fotó.
Galambos Zoltán fény.
Secret Garden zene.
Rosenfeld Dániel Imre művészeti menedzser.
Kriszt László dramaturg-rendező.



2019 Nemzetközi Holokauszt Nap “Kislány a pokolban” előadás (Nyíregyházi híradó)

Goldmark terem előadás összefoglalója:

PIRKADAT: Interjú beszélgetés  (HETI tv)

TV2 beharangozó a Kislány a pokolban holokauszt monodráma
Goldmark Termi előadásnak

Kapcsolat: kazanistvankamaraszinhaz@gmail.com
-

Archív: 2010 Dohány utcai Zsinagóga (Budai Tünde)



Kazan_Istvan_Kamaraszinhaz_Kislany_a_pokolban_eloadas_2007-2017-

Partnereink:
NKA, EMIH, MAZSIHISZ, MAZSISZEM, Gershwin Produkciós Iroda, Esti Hírlap, HETI Tv, PAX Tv,  fenomena.hu, Budapest Nyomda.